yerba mate

Yerba Mate – Vad du bör veta om det

Att dricka yerba mate-infusioner har blivit mycket modernt på senare tid, men det är inte bara en övergående trend, eftersom den har nåtts i århundraden. Växten växer bara i vissa delar av världen, där den anses vara ett populärt stimulerande medel. Efter att ha hittat till Europa fick den snabbt ett erkännande och har nu många entusiaster. Dess specifika smak kanske inte faller alla i smaken på grund av dess bitterhet, men dess hälsofrämjande effekter på kroppen borde uppmuntra oss att regelbundet sträcka oss efter infusioner av hassel.

Vad finns i yerba mate och hur påverkar det kroppen?

Den anspråkslösa yerba mate är en skattkammare med vitaminer, mineraler, antioxidanter och en rad andra hälsofrämjande aktiva föreningar. Vitaminerna A, C, E och B-vitaminer finns i bryggan. Det saknas inte heller kisel, fosfor, zink, kalium, kalcium och till och med järn. Det är ett utmärkt alternativ till kaffe och vanligt svart te, eftersom det innehåller koffein. Du kan därför förvänta dig en energikick och förbättrad koncentration, en stimulerande effekt. Det visar sig att bara en liten mängd av infusionen räcker för att skapa en behaglig mättnadskänsla och minska aptiten. Samtidigt kan du räkna med accelererad ämnesomsättning och snabbare avgång av oönskad fettvävnad. Yerba mate uppskattas för att förbättra matsmältningen, rensa matsmältningskanalen från gifter och främja viktminskning. Om den konsumeras regelbundet kan en förbättring av libido och en minskning av kolesterolnivåerna i blodet observeras.

Yerba mate stärker immunförsvaret, vilket gör oss mindre mottagliga för infektioner av alla slag, och när vi blir sjuka kan vi räkna med snabbare återhämtning och mindre besvärliga symptom. De positiva effekterna på kroppen omfattar en minskning av alltför högt blodtryck och en förbättring av hudens, hårets och naglarnas utseende. Risken för att utveckla aterosklerotiska lesioner och hjärtinfarkt minskar. Det finns betydligt fler antioxidanter i yerba mate än i populärt grönt te eller till och med rödvin. Antioxidanter skyddar kroppens celler från de destruktiva effekterna av fria radikaler, som är ansvariga för att påskynda åldrandet. Te från den paraguayanska höljan hjälper därför till att bevara ett ungdomligt utseende.

Vad mer är värt att veta om yerba mate?

Yerba mate är säker att använda så länge vi iakttar måttlighet. Den bör inte användas för att helt ersätta andra vätskor, utan bör behandlas på samma sätt som kaffe eller te. Överdriven konsumtion av yerba mate är kontraproduktivt. Detta gäller i ännu högre grad om vi sträcker oss efter andra stimulerande medel som alkohol eller tobak. Då ökar risken för att utveckla matstrupscancer. För att förbereda infusionen är det nödvändigt att ha specifika tillbehör. Dessa inkluderar ett särskilt kärl som kallas matero och en bombilla i form av ett rör med en sil. Det är mycket viktigt att inte hälla kokande vatten över de torkade bönorna, utan vatten med en temperatur på 70-80 grader Celsius. Till att börja med rekommenderas att man börjar med två till tre teskedar torkade bönor, och sedan kan man öka styrkan på infusionen – fylla den från hälften till till och med ¾ av krukans volym. Efter att ha hällt vatten är infusionen klar efter cirka fem minuter. Den dricks genom ett rör, varefter grunderna kan fyllas på med vatten och du kan njuta av en ny dryck.